Keramische Gevelbekleding
FRC is gespecialiseerd in de verwerking van Mosa tegels. Keramische gevelbekleding is heden ten dagen een veel gevraagd product. Door zijn functionaliteit en uitstraling is dit een uitstekend materiaal voor gevelbekleding in nieuwbouw en renovatie.
Er zijn eindeloze mogelijkheden door te spelen met formaat, patroon en kleur. De tegels worden volgens het ultragres-procedé in een modern productieproces tot hoogstaande fijn keramische tegels verwerkt. De Mosa tegels hebben een maximale dikte van 13mm, zijn laag in gewicht en vraagt hierdoor een lichte draagstructuur.
Opbouw gevelsysteem
Bij een geventileerde gevel worden de tegels op een (zichtbaar c.q. niet zichtbaar) aluminium frame tegen de binnenspouw bevestigd, al dan niet met toepassing van een isolerende laag.
Is de gevelopbouw niet-ventilerend dan wordt er tegen de binnenspouw harde isolatie aangebracht, waarop de keramische tegels worden gelijmd en de naden worden gevoegd.
FRC heeft de kennis in huis om mee te denken in de mogelijkheden en optimalisaties om een zo goed mogelijk balans te vinden in esthetische en prijstechnische zin.
Naast het opwaarderen van het energielabel zijn exploitatiekosten, een esthetische opwaardering en de functionaliteit van de gevelafwerking belangrijk voor een gebouw.
Mosa heeft tegels van esthetisch hoge waarde, die uitermate geschikt zijn voor schilafwerking bij het (na)isoleren van het gebouw.
De Exploitatiekosten zijn nihil, de tegels zijn onderhoudsarm en behoeven vrijwel geen onderhoud.
Functioneel
Mosa tegels zijn kaarsrecht. Ze zijn volledig kleurvast omdat ze gemaakt zijn van homogeen materiaal. Ze nemen geen water op, zijn dus vochtongevoelig, vorstbestand en vormvast. Ook zijn ze graffitibestendig, onbrandbaar en onderhoudsvriendelijk. Bovendien hebben Mosa tegels een lage lichtreflectie. Ze zijn UV-bestendig en geven geen schittering naar de omgeving. De tijd of het weer hebben er niet of nauwelijks vat op. Daardoor behouden de tegels hun hoog kwalitatieve uitstraling. De snelle bouwtijd en het lichte gewicht van keramische gevels daarbij opgeteld, maakt deze oplossing uniek in zijn soort.
Gemiddeld Energielabel B in 2020
Met het convenant Energiebesparing Huursector hebben overheid, verhuurders en Woonbond afspraken gemaakt over energiebesparing in de huursector. Het doel dat daarbij bereikt moet worden is helder: in 2020 hebben corporatiewoningen gemiddeld energielabel B. Dat levert huurders niet alleen meer wooncomfort en een lagere energierekening op, het draagt ook bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot (20% minder in 2020).
Hoge energienota
Het maatschappelijke belang is nu ook groter om het verbruik van energie terug te dringen. De energiekosten stijgen waardoor bij iedereen een hogere energienota op de deurmat valt. Energiebesparende maatregelen leveren dan al snel een lagere energierekening op. Met een goede cv-ketel en betere isolatie neemt bovendien het comfort van wonen toe. Verder toont onderzoek aan dat de waarde van huizen en gebouwen met een laag energieverbruik hoger ligt.
Met de convenantpartners is onder meer het volgende afgesproken:
Huurconvenant:
- Vanaf 2020 heeft de totale voorraad huurwoningen van corporaties een energielabel B of hoger.
- Vanaf 2020 hebben particuliere huurwoningen voor 80 procent een label C of hoger.
Meer met Minder:
Meer met Minder is een initiatief van de overheid en diverse sectoren in de bouw en installatiebranche om energiezuinig te bouwen en te renoveren.
- Een van de uitgangspunten is om minimaal 300.000 bestaande huizen en gebouwen per jaar energiezuiniger te maken.
Lenteakkoord voor energiezuinige nieuwbouw:
- In 2015 is alle nieuwbouw 50 procent energiezuiniger dan in 2007.
- Traject naar bijna energieneutrale nieuwbouw vanaf 2020.